10 månader, andra veckan

Nu kan ditt barn sitta stadigt och kanske gå med stöd av möbler. Han eller hon kanske till och med släpper taget någon sekund och står på egna ben. Om du håller din bebis i händerna, kommer den förmodligen att ta några steg och kanske försöka plocka upp leksaker från golvet. 

Sådana steg mot oberoendet kommer snart, om de inte redan kommit. De flesta barn tar sina första steg någon gång kring första födelsedagen. Förmodligen kommer ditt barn att gå själv, om än lite ostadigt, vid 15 månaders ålder.
 
Högtider som jul och påsk är spännande för de små. De flesta av oss har minnen av ljus, stämning, dekorationer och alltför mycket godis. Vem har inte känt lite nostalgi när de tittat på foton från gamla födelsedagskalas? 

När man får barn kommer man ofta ihåg hur viktiga sådana högtider är. Det känns viktigt att ens egna barn får uppleva dem också och forma sina egna minnen. Fast småbarn inte riktigt förstår varför vi firar traditionella högtider, så bidrar de till en känsla av sammanhang och samhörighet.
 
Du behöver inte följa dina egna minnen, eller din partners minnen, av sådant firande på ett slaviskt sätt. Detta är särskilt viktigt om ni har olika bakgrund och olika traditioner. Varför inte hitta på era egna variationer och kombinationer av sätt att fira?
 
 
Traditioner och vanor behöver inte vara omfattande eller krävande. Det kan handla om något litet och regelbundet, som att läsa en bok vid läggdags, eller gå ut med hunden efter maten. De kan också formas kring högtider och andra särskilda händelser. Kom ihåg att alltför mycket ståhej kan bli för mycket för din bebis. Regelbundna pauser i lugn och ro kan vara sköna för både barn och föräldrar.
 
 

Kommentera här: